X

Logheaza-te

Ti-ai uitat parola? Conectează-mă

Client nou? Creati-va cont

X
AutoCAD Plant 3D

AutoCAD Plant 3D

Autodesk AutoCAD Plant 3D este aplicatia software care permite realizarea modelului 3D al unei instalatii industriale.
AutoCAD Plant 3D este parte integrata in AutoCAD - including specialized toolsets (AutoCAD 2025)

Adauga la favorite  

Se pot crea echipamentele si utilajele care fac parte din instalatie, se pot trasa conductele prin care circula fluxurile de materiale cu structurile de suport necesare si adauga fitinguri si armaturi conform specificatiilor tehnice de proiect. Aplicatia este bazata pe cataloage tehnice corespunzatoare standardelor internationale in vigoare si inglobeaza specificatii valabile in majoritatea tarilor. 

Lucrul cu Autodesk AutoCAD Plant 3D se desfasoara in permanenta in cadrul unui proiect definit de la faza de elaborare a schemei tehnologice. Interactiunea cu orice tip de fisiere continute in proiect sau subdirectoare se face prin intermediul Project Manager, un utilitar de tip Explorer pentru organizarea planselor 2D, 3D, izometrice sau ortografice precum si fisiere de specificatii tehnice.

Deschiderea fisierelor, crearea de fisiere noi, copierea sau conectarea unor fisiere din alte proiecte la proiectul current, precum si generarea unor categorii de rapoarte se face intotdeauna cu Project Manager, acesta fiind permanent disponibil in orice sesiune de lucru.

In proiectul unei fabrici echipamentele si conductele exista relativ la o structura de sustinere (constructie). Din acest motiv un prim pas in abordarea unui proiect nou este realizarea acestor structuri. Autodesk AutoCAD Plant 3D ofera functii de realizare a structurilor de rezistenta si biblioteci de profile metalice, platforme si scari:

Urmatorul pas este adaugarea echipamentelor. Desi biblioteca programului contine numeroase echipamente standard, modele personalizate se pot crea fie cu ajutorul functiilor clasice de modelare 3D ale AutoCAD, fie se pot realiza in Autodesk Inventor si exporta catre Plant 3D fiind ulterior salvate in biblioteca ca template-uri.

La inserarea in proiect a unui utilaj, dimensiunile acestuia sunt precizate de utilizator, la fel si clasa de care apartine. Duzele de conectare sunt definite de clasa echipamentului, iar pozitia si numarul acestora pot fi oricand modificate:

Dupa definirea utilajelor, proiectul este completat prin stabilirea traseelor pentru conducte si plasarea aparatelor de masura si control.

Pentru a trasa conducte, Autodesk AutoCAD Plant 3D foloseste functia Route Pipe. Se precizeaza dimensiunile, specificatia tehnica si numarul conductei, iar conexiunea se poate realiza inclusiv cu echipamente sau conducte din alta plansa.

Cand traseul se defineste manual, este afisat un compas cu ajutorul caruia conducta se plaseaza la unghiuri precise. Traseul poate fi definit si automat cu auto-routing precizand doua puncte de conectare, caz in care programul ofera mai multe variante posibile de traseu intre care utilizatorul trebuie sa opteze.

Pe masura ce se precizeaza punctele ce definesc traseul, fitingurile necesare sunt automat adaugate.

Dupa amplasarea conductelor, cu ajutorul Tool Palettes se pot adauga fitinguri si armaturi din biblioteca ce corespunde specificatiilor tehnice definite pentru proiect.

Plant 3D Spec Editor este un utilitar special inclus in suita Autodesk Plant Design pentru a accesa si organiza specificatiile tehnice ale unui proiect. Tot aici se precizeaza si simbolurile ce vor fi folosite la generarea desenelor izometrice:

Desenele izometrice sunt generate automat cu ajutorul grupei de functii Isos:

Autentifică-te sau Înregistrează un cont nou pentru a putea scie o opinie
whatsapp