Powerproject – activitati de tip buffer
Rolul lor este acela de a aduna rezervele de timp ce protejeaza activitatile individuale din proiect pentru a proteja in schimb data de finalizare a proiectului si utilizarea lor tine de metoda lantului critic.
In practica activitatile buffer sunt pozitionate imediat inaintea datei de finalizare a proiectului, nu au rezerva de timp proprie (free float sau total float), iar durata lor creste sau scade in functie de modul in care performeaza activitatile predecesoare. In dreapta unei activitati buffer se afla intotdeauna un deadline flag.
Pentru a monitoriza rata de consumare a rezervei de timp continute in activitatea de tip buffer, se adauga o coloana speciala in tabel (Buffer consumption) in care va fi afisat consumul in mod procentual.
Daca proiectul se deruleaza conform planificarii sau mai repede, activitatea buffer ramane ne-consumata si constituie un avantaj pentru proiect prin finalizarea mai rapida a acestuia.
In situatia in care proiectul intarzie fata de planificare, activitatea buffer incepe sa fie consumata si isi scurteaza durata, ceea ce va inregistrat in coloana de monitorizare dupa fiecare calcul de drum critic si succesiv rapoartelor de progres.
Cand activitatea buffer este consumata complet, ea devine un milestone de tip finish.
Daca proiectul intarzie peste rezerva de timp continuta in activitatea buffer, aceasta va fi mutata in timp dupa deadline-ul proiectului, caz in care Powerproject va emite o avertizare.
Metoda lantului critic porneste de la constatarea ca activitatile dintr-un proiect au tendinta de a ocupa integral tot timpul care le-a fost alocat inclusiv rezervele, chiar daca in realitate ar putea sa fie finalizate mai repede.
Consumand individual rezervele de timp ale fiecarei activitati, data de finalizare a unui proiect devine expusa la riscul de a fi depasita. Din acest motiv are sens acumularea tuturor rezervelor de timp in fata unui deadline de proiect cu ajutorul activitatilor de tip buffer si monitorizarea ratei de consum a acestora pentru a sti permanent ce rezerve mai sunt disponibile pentru proiect in ansamblu.