Planificarea lucrarilor de terasamente cu ajutorul TILOS
Datele ce urmeaza a fi importate in Tilos se vor centraliza intr-un tabel Excel cu urmatoarele campuri:
- Pozitia kilometrica
- Cota terenului in punctul respectiv
- Cota de proiect in punctul respectiv
- Cantitatea de sapatura intre doua pozitii kilometrice succesive
- Cantitatea de umplutura intre doua pozitii kilometrice succesive
Ca un prim pas, acest tabel se va importa in Tilos. Algoritmul de import este flexibil si permite importul a 10 campuri personalizate pentru diferite tipuri de cantitati, care pot fi mapate in coloane ce respecta ordinea si corespondenta dorita.
Pentru a obtine o diagrama timp – distanta cat mai elocventa, poate fi adaugat axei distanta un plan reprezentand geometria site-ului (sau profilul longitudinal al drumului). Acesta poate fi creat in Tilos cu ajutorul bibliotecii de simboluri sau importat ca fisier grafic dintr-un program CAD.
Folosind datele importate, Tilos va genera o diagrama a elevatiilor pentru terenul natural si pentru drum in care portiunile de drum in rambleu si cele in debleu sunt puse in evidenta impreuna cu o histograma a cantitatilor de pamant:
Planificarea lucrarilor de terasamente se realizeaza cu ajutorul a doua activitati: executie a sapaturilor si executie a umpluturilor.
Activitatea de executie a umpluturilor este definita ca activitate de tip hammock, cu rolul de a monitoriza operatiile de sapaturi, preluand cantitatea de pamant excavata, iar durata celor doua activitati este sincronizata.
Pentru fiecare activitate cantitatea determina efortul, iar randamentul este exprimat ca unitati lucrate in unitatea de timp.
Durata unei activitati este calculata ca fiind raportul Cantitate/Randament.
Cantitatea poate fi introdusa direct de utilizator sau poate fi calculata de program in baza unor parametri de site sau cu ajutorul altor activitati.
In cazul lucrarilor de terasamente se poate lega cantitatea de profilul sectoarelor de drum, iar Tilos va face aceste calcule automat, luand in considerare locatia de start si cea de finalizare a activitatii si profilul cantitatilor pe sectoarele dintre aceste doua valori.
Daca activitatea este mutata sau distanta pe care se desfasoara este modificata, cantitatea si durata vor fi recalculate corespunzator.
Randamentul poate fi precizat de utilizator sau poate fi determinat de resursele alocate. In cazul sapaturilor, resursa determinanta este excavatorul, iar functie de randamentul acestuia Tilos poate calcula numarul de autobasculante necesare pentru transportul pamantului sapat catre locatia rambleelor.
In Tilos, pentru fiecare activitate se pot aloca una sau mai multe resurse si costurile aferente. Resursele pot fi permanente (resurse umane si masini), consumabile sau de tip compus - o colectie de resurse permanente si consumabile – de exemplu: un excavator cu operator si consum de combustibil, constituie o resursa de tip compus.
Cea mai importanta diagrama pentru resursele permanente este graficul de utilizare a resurselor, care permite planificatorului sa puna in evidenta numarul de resurse necesare: