Trimble TILOS pentru planificarea constructiilor de cladiri
Alta optiune mai ingenioasa este chiar utilizarea graficului timp-distanta pentru planificarea acestor lucrari, cu diferenta ca prin distanta se va intelege inaltimea cladirii in loc de lungimea in plan a unui traseu.
Axa distanta va fi asezata vertical in aceasta situatie iar axa timpului devine orizontala. In loc de lungimi exprimate in km vor fi inaltimi exprimate in metri sau centimentri iar in loc de sectoare de drum se vor defini etaje cu marcarea cotelor de nivel pe axa distanta.
Paralel cu axa distanta se poate alinia o sectiune sau elevatie a cladirii obtinuta din AutoCAD, Revit sau alta aplicatie CAD pentru o mai buna vizibilitate si intelegere a planului. In plus, este mai usor de planificat avand geometria de proiect la indemana. Cand proiectul implica mai multe corpuri de cladiri, diagrama timp-distanta va fi organizata si impartita in mai multe sub-proiecte, corespunzatoare acestora.
Pentru activitati se va prefera formatul tip rectangular in locul celui tip linie caracteristic proiectelor de infrastructura, iar distanta pe care se desfasoara va fi inaltimea nivelului curent.
Proiectele care presupun deplasarea echipelor de la un nivel la altul executand o anumita activitate, cum sunt turnarile de betoane, lucrari de arhitectura, finisaje, instalatii MEP se preteaza pentru o astfel de abordare.
Avantajele acestei metode constau in utilizarea functiilor de calcul bazate de cantitati de lucrari, randamente, modul flexibil de alocare a resurselor, managementul aprovizionarii cu materiale si rapoartele TILOS : necesar saptamanal de oameni, cash flow, rapoarte de progres functie de cantitatea de lucrari pusa in opera, costurile productiei realizate, rest de executat, etc.
In plus toata informatia se afla pe un singur plan spre deosebire de planificarile Gantt care presupun multiple pagini, sunt greu de citit si lipsite de claritate.