Coordonare modele BIM – detectarea interferentelor intre specialitati
Verificarile constau in rularea testelor de detectie a coliziunilor si interferentelor, folosind modelul integrat 3D BIM, rezultat din combinarea fisierelor provenite de la specialitati.
De regula testele se realizeaza intre doua seturi de selectie sau intre fisierele a doua specialitati (structuri si MEP, etc).
In functie de tipul de test ales, pot fi detectate intersectii intre elemente de constructie arhitecturale sau structurale si tubulaturi, conducte, paturi de cabluri, fitinguri, echipamente, sau pot fi verificate distante intre obiecte care se afla sub un interval de toleranta specificat (clearance).
Testele de tip clearance sunt utile si pentru a verifica gabarite de libera trecere in cazul echipamentelor ce urmeaza a fi aduse si montate pe pozitie sau pentru utilaje aflate in miscare pe santier.
Dupa ce un test a fost rulat se genereaza o lista a tuturor coliziunilor detectate impreuna cu detalii referitoare la tipul de coliziune si obiectele implicate, data la care a fost identificata, nivelul la care se afla si intersectia de axe cea mai apropiata.
Toate coliziunile detectate au proprietatea Status – ce permite clasificari precum noua, activa, revizuita, aprobata, rezolvata. Coliziunile pot fi grupate pe criterii alese de utilizator, pot fi comentate si alocate spre rezolvare unor persoane desemnate sau subcontractori.
Listele de coliziuni pot fi extrase in rapoarte in format XML, HTML sau HTML tabular ce pot fi vizualizate in Excel.
Detectia interferentelor intre specialitati in etapa de preconstructie a unui proiect permite evitarea erorilor costisitoare in faza de constructie si economisirea timpului consumat pentru repararea acestora.
Coordonarea modelelor BIM poate fi realizata cu ajutorul Navisworks Manage disponibil in cadrul subscriptiei AEC Collection sau utilizand modulul Model Coordination disponibil odata cu subscriptia Autodesk Collaborate Pro.