X

Logheaza-te

Ti-ai uitat parola? Conectează-mă

Client nou? Creati-va cont

X

Produse software specializate sau de utilizare generala?

Articol scris in data de: 16.05.2018

Aparent, produsele software cu utilizare generala sunt mai usor de folosit si mai accesibile dar suntem in 2018, provocarile de zi cu zi ne trimit catre proiecte complexe, cu cerinte deosebite. Nu veti putea realiza aceste proiecte in timp util, cu randamentul dorit, cu instrumente software de ordin general.

Produse specializate:


PROJECT MANAGEMENT:

  1. Produse clasice Gantt – produsele specializate permit un randament sporit, net superior. De asemenea, modul de lucru se schimba, abordarea este logica, specifica domeniului de activitate pentru care a fost creat. Recomandam pentru constructii si productie ASTA Powerproject. Produsele specializate pot fi utilizate simplu si pentru perioada de exploatare, crea reguli si protocoale pentru rezolvarea eventualelor defecte sau avarii.
  2. Lucrarile de infrastructura necesita informatii suplimentare fata de lucrarile clasice de constructii, informatii despre locatia unde se realizeaza lucrarile din planificare. De aceea graficele Gantt clasice nu prezinta in totalitate informatiile necesare unor astfel de proiecte. Apare astfel necesitatea unui mod nou de afisare a planificarii – diagramele timp – distanta (linia de echilibru). Aparent mai complexe, aceste diagrame afiseaza mult mai intuitiv toate informatiile necesare pentru a putea avea control maxim asupra evolutie unui proiect de infrastructura. Planificarea unui astfel de proiect devine mult mai simpla de realizat si urmarit, avand control vizual si asupra locului unde se realizeaza activitatile. De asemenea, intr-o astfel de abordare se pot vedea efectiv costuri noi (mai greu de observat in Gantt) ce pot influenta costul final al intregului proiect (costuri de miscare a materialelor, echipamentelor, utilajelor si vehiculelor implicate). Timpii de realizare si costurile efective ale lucrarilor se obtin cu o acuratete net superioara folosind o astfel de abordare pentru proiectele de infrastructura. Recomandam realizarea planificarii proiectelor de infrastructura cu Trimble Tilos.

 

PROIECTARE

Lucrati cu entitati specifice domeniului de activitate pentru care trebuie sa realizati proiectul respectiv.

  1. Arhitectura – folositi direct biblioteci extinse de entitati – ziduri, usi, ferestre, elemente de structura, scari, plansee, acoperisuri, balustrade, etc.. In aceste produse exista functii speciale ce va permit optimizarea proiectului, calcul la solicitari, analiza energetica, analiza iluminarii, constructabilitatea, etc.. Modul cum se realizeaza legatura intre diferitele documente tehnice (liste de mariale, vederi 3D, sectiuni, detalii, planificare) este dinamic si nu permite pierderea de informatii prin trecerea unei modificari intre diferite tipuri de documente. Recomandam produsele Revit, Revit LT, Navisworks, Asta Powerproject BIM, AEC Collection.
  2. Mecanica – utilizati biblioteci de repere, functii specifice de realizare a unor componente mecanice (arbori, rulmenti, agrenaje, etc.). Utilizati functii de optimizare a unui proiect (evitarea supracotarii, analiza cu element finit, analiza cinematica, la curgere pentru matrite, etc.). Sunt procese ce nu pot fi realizate intr-un produs software cu abordare generala. Recomandam: Autodesk Inventor Professional, Product Design & Manufacturing Collection.
  3. Instalatii industriale – biblioteci specializate, functii speciale, obtinere automata ortho, isometrii, extrase de materiale, etc.. Recomandam: AutoCAD Plant 3D, Inventor Professional.
  4. Drumuri, cai ferate, apa/canal, alte lucrari de infrastructura – modelare automata 3D a terenului prin preluarea simpla a datelor din sisteme de masurare in teren, realizarea simpla a axului drumului, caii ferate, etc., sectiuni transversale, longitudinale, cotare, toate in directa legatura cu terenul pe care se realizeaza, analize de trafic, de conformitate cu standardele in vigoare, legatura cu alte produse software de analiza si calcule specifice (HEC-RAS, MIKE, etc.) etc.. Recomandam produsele AutoCAD Civil 3D, Plateia, Ferrovia, Aquaterra, AutoPATH, AutoSIGN, AUtoTURN, ParkCAD, Nexus, Torus…….

 

DIN CE IN CE MAI MULTE PROIECTE NECESITA O ABORDARE BIM

Produsele de ordin general merg pana la nivelul de proiectare 3D, dar modelarea 3D nu inseamna BIM. Pentru o abordare corecta trebuiesc folosite produse de proiectare si PM specializate. Trebuie luat in calcul ca din ce in ce mai mult in procesul de proiectare creste aportul planificatorilor. Un proiect trebuie sa fie executat repede, eficient, cu costuri minime si cu impact cat mai mic asupra mediului in care urmeaza sa fie pozitionat. Recomandam modelarea in Revit si pentru conexiunea intre modelul 3D si partea de PM - Asta Powerproject BIM sau Navisworks (un pic mai complicata realizarea legaturii dintre model si activitatile din partea de planificare).

EXECUTIA PROIECTULUI SI EXPLOATAREA

Modul de management si rezolvare a neconformitatilor si defectelor implica utilizarea (iar revenim la BIM) modelelor deja existente si in plus produse specializate care elimina hartiile si eroarea umana. Recomandam utilizarea Novade Track – specializat pentru neconformitati si defecte atat pe perioada de executie cat si pe perioada de garantie/exploatare.
Toate aceste produse specializate au o abordare inginereasca cu elemente si functii comune specialistilor din domeniile respective. Modelele se creaza mai usor, pot deveni inteligente, mai usor de adaptat scopului pentru care se realizeaza proiectele respective.

COLABORARE

Extinderea echipelor de proiectare si executie, specializarea lor necesita o colaborare rapida, coerenta ce nu depinde de organizatie sau locatie geografica. Exista instrumente avansate ce permit o astfel de legatura intre toti membrii ce apartin unui proiect (beneficiari, contractori, subcontractori, proiectanti, planificatori si executanti, etc.). Amintim aici: BIM 360 Team, BIM 360 DOCS, BIM 360 Field, BIM 360 Layout, BIM 360 GLUE, BIM 360 PLAN, BIM 360 OPS, Collaboration for Revit, Vault Professional, etc..

CONCLUZIE

Diferentele de pret intre un produs software de ordin general si unul specializat sunt deja minore, se acopera extrem de repede datorita randamentului si acuratetii in realizarea unui proiect. Timpul de invatare, chiar daca uneori este un mediu total diferit de cel cu care sunteti obisnuit, este mic datorita modului de abordare si folosirii, in cele mai multe situatii, a unor termeni cunoscuti specialistului care-l utilizeaza.

Apar din ce in mai multe provocari/restrictii: timpii din ce in ce mai mici de proiectare, analizele si simularile din ce in ce mai complexe, cantitatea documentatiei si nivelul de detaliere solicitat de beneficiar din ce in ce mai mare, modificarile si adaptarile din ce in ce mai multe ce apar pe perioada de proiectare si executie a proiectului ce solicita un timp de rapuns extrem de mic, aparitia de materiale si tehnologii noi, timpi foarte mici disponibili pentru managementul si rezolvarea defectelor si neconformitatilor, etc.. Toate aceste provocari fac ca utilizarea unor produse cu abordare generala sa fie deficitara, nerentabila, ducand in final la pierderi mari ca proiecte, clienti, bani. Nu sunt proiecte multe, aveti timp sa faceti un proiect intr-un produs general, dar clientul insa nu are timp si solicitarile lui devin din ce in ce mai clare si mai complexe. Pe termen atat scurt cat si mediu si lung utilizarea produselor de ordin general va deveni paguboasa………….

Randament excelent, calitate foarte buna a proiectelor, recomandari pentru lucrari viitoare, viteza de reactie mare la adaptari si modificari, o imagine clara asupra unui proiect, pozitionarea in zona companiilor moderne si adaptate noilor cerinte din piata se realizeaza NUMAI cu utilizarea acestor instrumente moderne, specializate si mereu adaptate ultimelor solicitari ale pietei.

Ce dorim sa va supunem atentiei in acest articol nu sunt neaparat produsele recomandate ci necesitatea unei consultante adecvate pentru a putea sa faceti o investitie care sa va ajute in mod real sa va atingeti scopurile repede, cu un pret corect si cat mai profitabil.

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs

Analiza energetica a proiectelor cu Sefaira pentru SketchUp si Revit

<p><span style="font-size:11pt"><span style="line-height:115%"><span style="font-family:Calibri,sans-serif"><b>Sefaira</b> este aplicatia cloud de analiza energetica a cladirilor oferita de <b>Trimble</b>, preferata de utilizatorii din industria constructiilor pentru interfata intuitiva, performanta de calcul in timp real si capabilitatile de care dispune.</span></span></span></p>

Arta topiara cu RhinoLands

<p style="margin-bottom:13px">Arta topiara inseamna generarea de forme decorative prin cultivarea unor specii de plante adecvate (Buxus, Taxus, Griselinia, etc) si tunderea acestora&nbsp; pana la obtinerea formelor dorite.</p>

Autodesk Forma – evaluarea potentialului energiei solare intr-un proiect, estimari pentru energia produsa de panourile fotovoltaice

<p style="margin-bottom:13px">Forma ofera industriei AEC o noua platforma cloud capabila sa adreseze si sa rezolve problemele aparute in faza de design conceptual a unui proiect. Functiile puse la dispozitie de Forma integreaza un proiect aflat in studiu de fezabilitate cu modelul 3D al terenului, cladiri existente in proximitate, utilitati si poate genera diferite configuratii de proiect in functie de factorii determinanti alesi de utilizator.</p>

Ce aduce nou SketchUp 2024

<p>Incepand cu luna aprilie 2024 s-a lansat noua versiune a popularului produs software SketchUp Pro, 2024.</p> <p>Noua versiune vine cu noi instrumente extrem de utile.</p>

Crearea obiectelor BIM cu Rhino

<p style="text-align: justify;">Orice fel de geometrie creata cu Rhino poate fi transformata in obiect BIM parametric cu toate informatiile dorite atasate.</p>

Efecte speciale in SketchUp - Ceata

<p style="margin-bottom:13px"><span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-family:Calibri,sans-serif">Ceata este unul din efectele speciale ce pot fi utilizate in <b>SketchUp</b> pentru prezentarea proiectelor.</span></span></span></p> <p style="margin-bottom:13px"><span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-family:Calibri,sans-serif">Functia <b><i>Fog</i></b> simuleaza un aspect realistic care poate fi observat prin deplasarea camerei catre modelul 3D sau indepartarea de acesta.</span></span></span></p>

Geolocalizarea proiectelor cu SketchUp 2024

<p><span style="font-size:11.0pt"><span style="line-height:115%"><span style="font-family:&quot;Calibri&quot;,sans-serif">Functia <b>Add Location</b> din <b>SketchUp</b> este necesara pentru a localiza cu precizie modelul 3D intr-o locatie geografica. </span></span></span></p>

Instalatii MEP - identificarea corecta a golurilor de trecere prin pereti de compartimentare cu Simplebim

<p>Golurile de trecere prin peretii de compartimentare pentru tubulaturi HVAC sau cabluri electrice pot fi usor puse in evidenta folosind Simplebim, in scopul de a identifica corect atat peretii pentru care trebuiesc date aceste goluri, locatia lor, cat si echipamentul ce va fi necesar pentru executie.</p>

Lands Design Inside Revit – modelarea site-ului si amenajari exterioare

<p style="margin-bottom:13px"><strong>Lands Design </strong>este un foarte bun companion pentru Revit mai ales atunci cand sunt necesare functii mai complexe pentru arhitectura peisajistica si urbanism.</p>

Modelarea directa cu Rhino 8 - Inset si PushPull

<p style="margin-bottom: 13px; text-align: justify;"><strong>Rhino 8 </strong>introduce functiile de modelare directa si simplifica mult crearea si editarea obiectelor indiferent daca acestea sunt solide, polysurface, mesh-uri sau obiecte subD.</p>

Modelarea parametrica cu SketchUp Pro – Componente dinamice

<p><span style="font-size:11pt"><span style="line-height:115%"><span style="font-family:Calibri,sans-serif">Componentele dinamice in SketchUP sunt componente obisnuite asupra carora s-a intervenit prin adaugarea de parametrii ce pot fi modificati rapid dupa inserarea in model, pentru a obtine variante personalizate ale aceluiasi obiect.</span></span></span></p>

Noua versiune VisualARQ 3 – tehnologia BIM pentru arhitectura in Rhino8

<p><strong>VisualARQ 3 </strong>contine peste 1000 de functii noi introduse la cererea si sugestiile utilizatorilor si reprezinta un salt calitativ semnificativ dedicat proiectelor de arhitectura modelate in <strong>Rhino.</strong></p>

whatsapp