Trimble Tilos pentru proiecte de constructie si reabilitarea cailor ferate
In mod tipic, lucrarile de cai ferate se executa cu preluarea liniei, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Tilos vine cu o suita completa de functii specifice industriei cu ajutorul carora planificarea se realizeaza repede si conduce la obtinerea graficelor timp-distanta, usor de citit si extrem de eficiente in monitorizarea proiectelor.
Astfel, pentru fiecare tip de proiect sunt oferite template-uri ce contin informatii specifice proiectelor de cai ferate:
- Complexitati ale traseului (intersectii cu alte cai de comunicatii, poduri, pasaje) – elemente ce necesita un management adecvat al lucrarilor pe portiuni specifice sunt definite in Tilos ca sectoare si influenteaza randamentul lucrarilor si viteza de deplasare a masinilor de cale:
- Calendar special pentru preluarea liniei
- Activitati predefinite, cu resurse alocate si randament calculat in functie de utilajul folosit (semnalizare si electricitate, clipping traverse, ridicarea sinelor si curatarea balastului, taierea si inlocuirea sinelor vechi de cale ferata, compactare si stabilizare, suduri)
Activitatile pot fi inserate ca un grup ce lucreaza pe diferite portiuni de traseu. Tilos va calcula numarul de masini de cale necesare functie de traseul parcurs si intervalul de timp pus la dispozitie.
- Biblioteca de resurse specifice predefinite - pentru fiecare activitate, resursele alocate pot fi afisate in diagrama timp-distanta intr-un text atasat.
Tilos ofera o diagrama a nivelului de utilizare a fiecarei resurse din proiect cu specificarea numarului de unitati folosite si a intervalului de timp in care sunt folosite:
Diagrama poate fi afisata adiacent graficului timp-distanta. In plus, Tilos poate oferi si diagrame de cost sau cash-flow pe proiect.
- In timpul lucrarilor de executie masinile de cale se deplaseaza din statia de garare catre santier sau de la un santier la altul, ceea ce ridica probleme de logistica ce trebuiesc gestionate. Tilos ofera functii specifice pentru a calcula momentul in care trebuie sa porneasca un utilaj din locatia unde se afla pentru a ajunge pe santier la timp. Intervalele de timp necesare manevrarii utilajelor sunt definite ca activitati de logistica si sunt afisate in diagrama timp-distanta.
- Metode speciale de interconectare a activitatilor cu pastrarea distantei intre utilaje si echipe pentru a evita coliziunile
Planificarea in Tilos a lucrarilor de infrastructura ofera avantajele utilizarii diagramelor timp-distanta, in care graficul de lucrari este conectat cu realitatea fizica a traseului, se poate usor observa unde se lucreaza si ce se lucreaza, cat din proiect a fost terminat si cu ce costuri, cum se deplaseaza fiecare echipa in teren. Tilos permite raportarea progresului lucrarilor in termeni realistici, cu precizarea cantitatilor de lucrari puse in opera la data de raport si ofera functii specifice de calcul ce permit recuperarea datelor de finalizare pentru proiecte aflate in intarziere.