Trimble TILOS – rapoarte de progres si monitorizarea proiectelor Lasă un comentariu

Planificarea unui proiect de constructii reprezinta o estimare initiala a modului in care se vor desfasura lucrarile. Deoarece evolutia unui proiect implica de cele mai multe ori situatiii neprevazute, rapoartele de progres la momente alese in timp sunt o metoda de a verifica si ajusta graficul astfel incat proiectul sa poata fi rezonabil incadrat in parametrii contractuali.

Inainte de a face un raport de progres in TILOS este necesara definirea ca “baseline” a variantei planificate initial si care face parte din contractul de executie. Asta inseamna de fapt stabilirea unei referinte cu care se vor compara ulterior diferite stari ale proiectului.

Pentru raportul de progres la o anumita data (data de raport) TILOS ofera urmatoarele variante:

  • Metoda simpla – procentuala, in care se introduce un procent (10%, 15%, etc) din lucrari care se declara finalizate pana la data de raport. Metoda este aproximativa si ne-recomandata.
  • Metodele avansate “distance” si “quantity”.

Metoda “distance” implica oferirea unor informatii precise, in format de cand pana cand pe axa timpului si de unde pana unde pe axa distanta s-a finalizat o anumita activitate. In urma raportarii activitatea va fi impartita in doua, realizat si restul de executat. Restul de executat va fi mutat dupa data de raport.

Metoda “quantity” implica introducerea informatiilor in format de cand pana cand pe axa timpului ce cantitate a fost realizata. Si in acest caz, activitatea va fi impartita in portiunea finalizata si rest de executat ce va fi mutat dupa data de raport.

Tilos 9 001

Daca pe grafic se reprezinta varianta baseline simultan cu progresul raportat se poate obtine o prima comparatie intre planificare si realizari.

Metodele de raportare a progresului sunt valabile atat in diagrama timp-distanta cat si in graficul Gantt:

Tilos 9 002

In continuare, TILOS mai ofera doua informatii importante:

  • Data la care se va finaliza o activitate daca se lucreaza si dupa data de raport cu acelasi randament realizat inainte de a introduce progresul
  • Recovery task – la care se apeleaza cand activitatea are intarzieri si care va indica cum trebuie lucrat dupa data de raport astfel incat sa fie recuperate intarzierile.

Pentru a oferi o imagine in cifre a starii proiectului la data de raport TILOS transpune informatiile intr-un dashboard complet configurabil, in care se pot afisa la alegere date despre efortul pe activitati sau per total pe proiect, costuri estimate vs realizate, ore lucrate, consumuri.

Tilos 9 003

De asemenea, liste la nivel de centre de cost, materiale consumate sunt disponibile pentru a realiza o comparatie documentata intre varianta planificata a lucrarilor si cea realizata pana la data aleasa pentru raport.

Utilizand metodele avansate de raport al progresului puse la dispozitie de TILOS se obtin informatii concrete despre starea unui proiect la un anumit moment in timp dar si metode de recuperare a termenelor contractuale in cazul intarzierilor precum si costurile implicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Select your currency / Selecteaza moneda
EUR Euro