Linia de echilibru pentru constructie si reabilitare retele de alimentare cu apa sau canalizare Lasă un comentariu

Realizarea graficelor timp-distanta pentru lucrari de apa/canal – avantaje

Realizarea graficelor de lucrari cu ajutorul TILOS pentru proiecte de constructie a retelelor de alimentare cu apa si canalizare ofera avantaje unice in managementul si planificarea acestora deorece permite punerea in evidenta a locatiei unde se construieste, a directiei in care se construieste, depistarea conflictelor intre activitati si metode de evitare a acestora, identificarea restrictiilor de acces ce pot afecta proiectul.

Utilizarea diagramei timp-distanta (linia de echilibru) este cea mai sigura si precisa modalitate de a evalua corect un proiect de de infrastructura ca timpi si costuri. Este extrem de utila utilizarea acestui grafic mai ales in faza de executie. Se evita astfel pierderi semnificative financiare si de timpi.

Practic graficul de lucrari se realizeaza precizand pentru fiecare activitate distanta pe care se desfasoara si intervalul de timp necesar. Pentru lucrari ce trebuiesc executate pe mai multe strazi, in orase, TILOS permite organizarea axei distanta in sectoare de lucru, fiecare sector corespunzand unei strazi. Lungimea sectoarelor de lucru este egala cu lungimea strazii corespunzatoare.

Realizarea graficelor timp-distanta pentru lucrari de apa/canal – modalitati de lucru

Pentru fiecare sector/strada se deseneaza pe plan activitatile ce trebuiesc desfasurate, in ordinea tehnologica necesara.

In afara coordonatelor de timp si distanta, pentru activitati se precizeaza: cantitati de lucrari, randament propus, necesarul de manopera si utilaje (poate fi exprimat in ore, numar de resurse alocat sau productivitati ale acestora), necesarul de materiale exprimat in unitati de masura cantitative (ml, mp, mc, tone, nr de bucati, etc), costuri exprimate ca tarif orar pentru resurse sau costuri fixe si venituri.

Dupa definirea relatiilor de interdependenta intre activitati si a constrangerilor, TILOS calculeaza drumul critic si pune in evidenta pe grafic activitatile critice din proiect.

In paralel cu graficul timp-distanta, graficul Gantt al proiectului este generat automat de catre program. Acesta permite detalierea ulterioara a activitatilor stationare (camine de vizitare, statii de pompare sau alte activitati ce se desfasoara in locatii fixe pe distante mici).

Daca un grup de activitati se desfasoara pe mai multe strazi, TILOS permite salvarea acestora sub forma unui sablon ce poate fi in mod eficient inserat si in alte locatii, pe distante diferite si in intervale de timp diferite:
Realizarea graficelor timp-distanta pentru lucrari apa/canal

Punerea in evidenta a necesarului lunar sau saptamanal de resurse umane si utilaje se realizeaza cu ajutorul diagramelor de resurse atasate in dreapta graficului de lucrari. Costurile lunare ale proiectului sunt reprezentate prin histograme de costuri:

Utilizarea TILOS in cadrul proiectelor de alimentare cu apa si canalizare va ajuta atat in faza de ofertare, prin realizarea planificarii folosind metoda liniei de echilibru conform cu cerintele caietelor de sarcini, dar si ulterior semnarii contractelor.

Realizarea graficelor timp-distanta pentru lucrari de apa/canal – ofera managerilor

  • Flexibilitate maxima in organizarea lucrarilor,
  • Planificare realista in baza specificatiilor din proiect,
  • Eliminarea greselilor de planificare,
  • Jurnalizarea si punerea in evidenta a cererilor de modificare a proiectului, utila in cazul litigiilor,
  • Control deplin asupra costurilor si a utilizarii resurselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Select your currency / Selecteaza moneda
EUR Euro